Noaptea Muzeelor 2022

Muzeul Cineastului Amator, Centrul Universitar UBB Reșița și Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reșița vă invită să vizitați expozițiile pregătite pentru ediția din 2022 în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor la Centrul Universitar UBB din Reșița și Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reșița.

Sâmbătă, 14 mai 2022, în intervalul 17:00-22:00, la Centrul Universitar UBB din Reșița, vizitatorii sunt așteptați cu următoarele expoziții:

– Expoziție de fotografii cu locomotive din arhiva Mihele Bogdan Andrei

– Expoziție cu tematică feroviară (plăci cu numere de locomotive ș.a.m.d.) din colecția lui Mihele Bogdan Andrei

– Expoziție de fotografii având drept temă Muzeul de locomotive cu aburi Reșița – fotograf Petre Dalea

– Expoziția de fușăraie

– Colecția de aparate de filmat pe peliculă (1928-1990)

– Vizitarea cabinei de proiecție a fostului cinematograf „23 August”.

Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reșița invită vizitatorii, în intervalul 17:00-21:00,  la o expoziție de artă plastică dedicată jubileului de 150 de ani de la fabricarea primei locomotive la Reșița.

Și în anul acesta, instituțiile și locațiile deschise de Noaptea Muzeelor  invită vizitatorii la un concurs inedit. Cei ce vizitează toate locațiile participante au șansa să câștige unul dintre cele trei tricouri special realizate pentru acest eveniment. Foile de vizitare ce trebuie ștampilate în locațiile participante se găsesc la Muzeul Banatului Montan sau la Salonul de Artă și Industrie, într-un număr limitat.

Nu în ultimul rând, Centrul Universitar UBB din Reșița și Liga Studenților UBB Reșița invită reșițenii să descopere locațiile participante la Noaptea Muzeelor pe bicicletă. Plecarea se va face de la ora 18:00 din curtea Centrului Universitar UBB din Reșița și se va parcurge următorul traseu: Casa Pittner, Salonul de Artă și Industrie, Sinagogă, Muzeul Cineastului Amator, Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, Muzeul de Locomotive și Muzeul Banatului Montan.

Evenimentul se bucură de sprijinul voluntarilor din cadrul Centrului de Tineret Nevo Parudimos Reșița.

Alumni Days 2022. Festivalul absolvenților

Universitatea Babeș-Bolyai organizează în perioada 12-14 mai 2022 un eveniment dedicat comunității absolvenților UBB. Scopul Alumni Days este acela de a reda un nou suflu relației instituției cu absolvenții săi, de a le oferi un prilej de revedere, reconectare, de împărtășire a experiențelor din anii studenției și de destindere împreună cu familia în locurile preferate din studenție.

În cadrul Alumni Days 2022, Facultatea de Inginerie organizează vineri, 13 mai 2022, începând cu ora 17:00, o serie de evenimente dedicate studenților și absolvenților:

  • 17:00 – 18:30, sala A2.2 – Centrul de învățare RSD – Masă rotundă – Profesiile viitorului. Discuție cu absolvenții și studenții Facultății de Inginerie Reșița;
  • 18:30 – 19:30, sala A2.2 – Centrul de învățare RSD- Bibliotecă vie. Invitați: absolvenții și studenții Facultății de Inginerie Reșița;
  • 18:30 – 19:30, Centrul Universitar UBB din Reșița – Vizită la muzeu. Vizitarea Muzeului Cineastului Amator și a Muzeului Jocurilor Video.

Vă invităm să participați la aceste evenimente, unde veți avea ocazia să cunoașteți absolvenți ai facultății și poveștile lor de succes legate de inserția pe piața muncii / evoluția profesională.

De asemenea, vineri, 13 mai, de la ora 11.00, Aula Eftimie Murgu a CU UBB Reșița găzduiește întâlnirea de 40 de ani a specializării Deformări plastice și tratamente termice, o întâlnire de suflet cu promoția 1982 a Institutului de Subingineri Reșița.

Domeniul inginerie din UBB pe prima poziție în țară!

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă în clasamentul US News Best Global Universities, dat publicității la finele lunii octombrie 2021, prima poziție în țară în domeniul științelor inginerești.

Enel Green Power România investește în educație și modernizează împreună cu Facultatea de Inginerie din Reșița laboratorul dedicat studiului energiei verzi

Enel Green Power România, parte a Grupului Enel, investește în formarea studenților și, implicit, a generațiilor viitoare de ingineri specializați în inginerie electrică, mecanică și mecatronică și modernizează laboratorul dedicat studierii energiei verzi, în parteneriat cu Facultatea de Inginerie Reșița din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Studenții vor avea acces la cele mai noi componente și tehnologii prin intermediul unui stand didactic destinat studiului sistemelor fotovoltaice conectate la rețea sau în regim insular.

„Educația reprezintă o prioritate pentru Enel Green Power România. Sprijinim studenții să descopere procesele prin care este produsă energia din surse regenerabile și să se familiarizeze cu obiectivele de dezvoltare durabilă. Energia regenerabilă joacă un rol fundamental în tranziția energetică iar formarea tinerelor generații, accesul acestora la cele mai noi tehnologii în domeniu reprezintă o bază importantă pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD)”, a declarat Florin Gheorghiu, director general Enel Green Power România.

Acțiunea se înscrie în parteneriatul dintre Facultatea de Inginerie din Reșița și Enel Green Power România, încheiat pe durata a trei ani universitari. Pe lângă dotarea laboratorului cu un stand didactic complet de tip fotovoltaic, colaborarea dintre cele două entități prevede proiecte de cercetare și dezvoltare în domeniul energiei regenerabile și tranziției energetice în contextul Green Deal, precum și stagii de practică și internshipuri care să ajute la pregătirea teoretică și practică a studenţilor.

„Este foarte important pentru studenții specializărilor inginerești să conștientizeze importanța reducerii consumului de energie în toate echipamentele proiectate, respectiv creșterea ponderii energiei verzi în mixul energetic! Nu vorbim de un moft al politicului, ci de contribuția conștientă a fiecăruia dintre noi la atingerea acestui deziderat. Rolul esențial în acest deziderat revine inginerilor, care, trebuie să găsească soluții de eficientizare a tehnologiilor de producere și stocare a energiei electrice, cu impact cât mai redus asupra mediului. Mulțumim EGP România pentru deschidere și sprijin!”, Cristian Chioncel, prodecan al Facultății de Inginerie din Reșița, Universitatea Babeș-Bolyai.

Inițiativele locale în domeniul consolidării educației sunt în linie cu angajamentele grupului Enel față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU stabilite în 2015, prin adoptarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Documentul stabilește 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) clare și cuantificabile, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităților, a injustiţiei şi protejării planetei.

„SUDURA 2021”

Conferința internațională „SUDURA 2021 – WELDING 2021” este organizată în acest an de Asociația de Sudură din România (ASR) în parteneriat cu Facultatea de Inginerie (FI) din Reșița, sub egida Institutului Internațional de Sudură (International Institute of Welding – IIW), în zilele de 22 și 23 aprilie 2021, la Centrul Universitar UBB din Reșița. Ediția din anul acesta este dedicată marcării celor 250 de ani de industrie, respectiv 50 de ani de învățământ superior tehnic în capitala Banatului de Munte!
Conferința se adresează specialiștilor din industrie, cercetare și învățământ superior, cu o tematică largă cuprinzând noutăți în domeniul sudării sub aspectul procedeelor, materialelor și aplicațiilor. Un accent special va fi pus pe: stadiul actual și tendințe în dezvoltarea sudării și a tehnicilor de îmbinare, inclusiv prin fabricație aditivă; sudarea ecologică – de la proiectare la reciclare; informatizarea proceselor de educație în domeniul sudării.
Programul conferinței va cuprinde, de asemenea, o secțiune specială dedicată creativității studenților. Pentru furnizorii de echipamente, servicii și consumabile va fi organizată și o secțiune tehnică și comercială.

Sponsorizare de 15.000 de euro făcută de Enel Green Power România pentru Facultatea de Inginerie din Reșița

Facultatea de Inginerie din Reșița a încheiat cu Enel Green Power Romania, pe durata a trei ani universitari, cu posibilitatea de prelungire, un protocol de colaborare.
Obiectivele cooperării constau, în principal, în: desfăşurarea unor proiecte comune de cercetare/dezvoltare în domeniul energiilor regenerabile și tranziției energetice în contextul Green Deal; îmbunătăţirea condiţiilor de studiu în domeniul ingineriei electrice, ingineriei mecanice şi a mecatronicii; orientarea spre practică a pregătirii studenţilor de la programele Facultății de Inginerie; stagii de internship; tematici pentru lucrările de finalizare a studenților.
Odată cu protocolul de colaborare a fost parafat și un contract de sponsorizare în valoare de 15.000 EUR. Din suma virată urmează să fie achiziționat un stand didactic destinat studiului sistemelor solar fotovoltaice conectate la rețea sau în regim insular.

Facultatea de Inginerie conectează Reșița la cel mai performant HUB de inovare digitală

Raportul IT Landscape Report publicat la începutul anului de Emerging Europe plasează România în topul primelor cinci țări alături de Polonia, Estonia, Cehia și Ungaria. Acest loc a fost obținut în baza indicelului IT Competitiveness Index aplicat la nivelul celor 23 de țări din Centrul și Sud-Estul Europei și Caucaz.
În ceea ce privește numărul de studenți și absolvenți ai sectorului de Tehnologia informațiilor și comunicațiilor (ICT- Information and Communication Technology), România ocupă a treia poziție în regiune după Ucraina și Polonia.
Analiza care vizează România evidențiază în mod special zona Cluj-Napoca drept centru regional al inovării digitale – regional hub of digital inovation, dovedit și prin faptul că s-a reușit calificarea în etapa finală, în premieră ca singură țară est-europeană de până acum, în competiția UE pentru desemnarea titlului de Capitală Europeană a Inovării 2020.
Prin specializările din domeniul IT existente la Facultatea de Inginerie din Reșița, Informatică industrială și Informatică aplicată în inginerie electrică, tinerilor din regiune li se oferă oportunitatea de a fi parte a celui mai mare și dinamic pol de ICT din România!
În contextul în care sectorul IT devine prioritar în strategia de dezvoltare locală și se mizează pe creșterea numărului de companii cu activitate în acest domeniu la Reșița, specializările oferite de Facultatea de Inginerie devin cu atât mai atractive și importante pentru regiune.